Máte v plánu si letos v Praze zajít do restaurace na svatomartinskou husu? V Bauer Hotel Group jsme pro vás připravili tradiční svatomartinské menu, které jistě nadchne chuťové pohárky i těch nejnáročnějších labužníků. Na začátku listopadu můžete navštívit DEER Restaurant a užít si oslavy příchodu zimy bez práce a běhání kolem plotny. Letos se totiž o vše postaráme my. A jediné, co zbývá na vás, je rezervace stolu.

Pokud hledáte restauraci v Praze, kde si užijete svatomartinskou husu se vším všudy, potom vás svatomartinské menu restaurace DEER jistě nadchne. Elegance interiéru, špičkový servis a kuchyně, která ctí tradici a zároveň se nebojí inovací, dělají z tohoto místa ideální volbu pro rodinný oběd i romantickou večeři. Určitě si ale zarezervujte svůj stůl včas! Svatomartinské menu se totiž podává již od 7. do 11. listopadu 2025 a zájem je každoročně obrovský.

Kde se vzala Svatomartinská husa

Legenda praví, že svatý Martin, skromný voják, který se měl stát biskupem, se z této pocty pokusil uniknout a ukryl se v husníku. Jenže husy ho svým kejháním prozradily. A od té doby prý končí jejich osud každého 11. listopadu na svátečním stole. Svatomartinská husa je dnes ale především symbolem konce podzimu a začátku zimních měsíců. V Česku má přitom dlouhou tradici, spojenou nejen s poctivým jídlem, ale i s vínem, které se právě v tento den poprvé ochutnává. Je to svátek odpočinku, hojnosti a hřejivé atmosféry, kdy se rodiny i přátelé scházejí u jednoho stolu a připomínají si, že jídlo může být víc než jen pokrm. Že je to zážitek, který by se měl sdílet. A přesně tak k němu přistupujeme i v DEER Restaurant, kam vás letos opět lákáme na Svatomartinské menu, pod vedením zkušeného šéfkuchaře Lubomíra Dolejše.

Svatomartinské menu v restauraci DEER pod taktovkou Lubomíra Dolejše

V DEER Restaurant na vás tedy i letos čeká sváteční zážitek, který spojuje klasiku s moderní gastronomií. Restaurace představila své čtyřchodové degustační menu, které vás provede všemi podobami husího masa, od delikátní husí paštičky až po sladkou tečku na konec. Menu tedy započíná husí terinkou s liškami, pancettou, bylinkami a křepelčím vajíčkem, doplněnou o hráškové pyré, nakládanou zeleninu a ponzu omáčku. Spojení tradice a lehkého asijského tónu zde přináší na talíř dokonalou rovnováhu chutí. Následuje tradiční husí kaldoun, tedy vývar s játrovými knedlíčky, kořenovou zeleninou a domácími nudlemi, který je poctou české klasice a ideálním zahřátím v chladném listopadovém počasí. Hlavní hvězdou menu je ale konfitované husí stehno, připravované metodou pomalého pečení, s červeným zelím a portským vínem, karamelizovanými jablky, máslovými noky, vídeňskou cibulkou a prachem z červeného zelí. Výsledkem této kombinace je dokonale křehké maso, které se rozpadá na jazyku, a chuťová harmonie, na kterou budete vzpomínat ještě dlouho poté. A protože žádná svatomartinská slavnost se neobejde bez dezertu, i u nás na vás čeká variace mini svatomartinských koláčků, moderně pojatých s vanilkovou omáčkou. Zkrátka sladká tečka, která spojí všechny chutě a připomene dětství i domov.

A náš tip na závěr?

Spojte svůj gurmánský zážitek s procházkou po podzimní Praze. Po jídle se projděte historickým centrem, kde vůně pečené husy a mladého vína splývá s atmosférou kamenných ulic. Protože podzim v Praze jednoduše chutná jinak než kdekoliv jinde. A pokud jste již naladěni na potemnělou halloweenskou atmosféru, nevynechte ani pražské Židovské Město.