Head bartender baru Black Angel’s Jan Foukal.

V Black Angel’s od září hostíme nejen milovníky signature koktejlů, ale i fanoušky Dana Browna. Jan Foukal - head bartender baru - se svým týmem připravil čtyři exkluzivní koktejly inspirované novou knihou Tajemství všech tajemství. Každý z nich přitom kombinuje tradiční techniky s moderními barmanskými trendy a přináší příběhy, do kterých se můžete ponořit s každým douškem. Od svěžích a jemně štiplavých mixů po aromatické, sofistikované kreace, koktejly Katherine, The Bridge, Search for the Secret a Inferno vás nadchnou a vtáhnou do temných zákoutí staré dobré Prahy. A náš Black Angel’s se tak díky tomu stává místem, kde se setkává kvalita, kreativita a zážitky hodné samotného Dana Browna. Pokud chcete také vědět, jak chutná skutečné tajemství, navštivte náš Black Angel’s bar!

Krásný den, Honzo, vy působíte jako head bartender v baru Black Angel’s a nedávno jste pro něj vytvořil speciální nabídku koktejlů, inspirovaných novou knihou Dana Browna – Tajemství všech tajemství. Než se ale pustíme do těchto čtyř speciálek, povězte nám jak dlouho už v Black Angel’s působíte? A jak byste popsal proměnu pražské barové kultury za dobu, co jste za barem?

V Black Angel’s Baru působím jedenáctým rokem. A přibližně tři roky jako head bartender.

Řekl bych, že barová kultura se neustále mění. Otevírají se nové podniky, barmani sledují nejnovější trendy a pracují s moderními technologiemi. I hosté dnes mají daleko větší očekávání než třeba před deseti lety. Všeobecně gastronomie se u nás tedy hodně zvedla a lidé umí ocenit kvalitu. Na druhou stranu vnímám i fakt, že hodně lidí preferuje zdravý životní styl, a čím dál víc se vyhýbají alkoholu. Hodně hostů přijde na nealko drink. Doba strávená v baru se také mění. Lidé například už tolik nezůstávají v baru do pozdních ranních hodin. A všeobecně jdou více po kvalitě, na úkor kvantity.

Jak už jsme zmínili, Black Angel’s se stal kulisou nové knihy Dana Browna. A vy jste na příběh navázal čtyřmi speciálními drinky. Jak vznikaly nápady na ně?

Tvorba drinků u nás v baru je týmová práce a tentokrát tomu nebylo jinak. Postupně se tak sešlo několik nápadů na drinky a chuťové kombinace. Co se týče návaznosti na Dana Browna a jeho tvorbu, tak jsme si udělali malý průzkum a brainstorming jeho dílem. Chtěli jsme drinky tematicky navázat na Brownova díla všeobecně, ale i na novou knihu tajemství všech tajemství. O ní jsme měli minimum informací, ale nakonec se to všechno sešlo tak, že nám to dávalo smysl.

Vytvořit zcela nový „mix” je ale jistě velmi komplexní proces. Jak dlouho trvá než nový koktejl vymyslíte?

Tvorba nového drinku je pokaždé jiná. Když máte dobrou inspiraci, tak to jde někdy úplně samo. Ale jindy se můžete snadno dostat i do slepé uličky. Například o jednom drinku jsme od začátku věděli, jak ho budeme servírovat, ale hotový jsme ho měli skoro až na poslední chvíli. Naopak jiný jsme měli hotový v podstatě ihned.

Drink Katherine vzdává hold vědkyni Katherine Solomon a univerzitnímu prostředí Harvardu. Je možné svět vědy nějak dnes propojit s barovou kulturou a uměním mixologie?

Určitě ano. Jednak je určitě důležitý propojení drinku s příběhem, takže spojení s jakoukoliv vědou určitě možné je. Navíc technologicky dnešní barmanství a gastronomie všeobecně se samo o sobě pomalu stává vědou.

Jsou do drinků přimíchány i dnešní koktejlové trendy? Nebo se jedná čistě o kreace, které odkazují na knihy Dana Browna?

Ano, snažíme se reflektovat dobu a současné barmanské trendy. Jeden drink například karbonizujeme (perlíme s pomocí CO2) a v dalším zase najdete například Vetiver Gris z řady likérů MUYU, jejichž autoři se při výrobě inspirovali přístupem parfumérů. Jiný drink je zase složen z velmi tradičních surovin, konkrétně Cognac Martell VS a tradičních francouzských likérů Grand Marnier a D.O.M Bénédictine.

Když přijdu do Black Angel's kolem 9 večer – po náročném dni v práci – který z těchto koktejlů mě zase postaví na nohy?

Myslím, že třeba Drink Inferno by Vás mohl nabudit. Je svěží a zároveň Vás trošku polechtá štiplavost zázvoru.

Inspirace knihou je jedna věc. Ale každý barman má také svůj vlastní rukopis. Co byste řekl, že je v těchto koktejlech rukopisem Jana Foukala?

Nevím, jestli tomu říkat rukopis, ale rád si občas zapřeháním. Myslím, že to bude trošku vidět i na servisu. Nejvíce mám ale rád, když host po dobře stráveném večeru od nás z baru odchází pobaven příjemnými zážitky.

Pokud by do Black Angel’s přišel přímo Dan Brown, který z drinků byste mu osobně namíchal? A proč?

Ideálně bych mu namíchal všechny! Každý z nich je totiž jiný a všechny stojí za ochutnání.