Blíží se Vánoce – svátky míru, klidu a obžerství. Ty jsou pro vyznavače delikátních chutí synonymem gastronomického vrcholu celého roku, špičkového servisu a sezónních chutí, servírovaných s citem pro detail. Všeobecně je známo, že nejlépe chutná tam, kde mají ty nejlepší kuchaře, kvalitní personál a nádherný interiér. A co si budeme namlouvat, potěší i to, když nemusíme vařit my sami. Tady jde ale ještě o něco víc. Přinášíme vám výběr tří podniků pod záštitou skupiny BHG, kde se letos do chutí i stylu trefí snad každému, a kde se místo okázalosti rozhodli pro tradiční kuchyni a vzpomínky na dětství.
Vánoční speciality si pro své hosty připravily hned tři z podniků skupiny Bauer Hotel Group. Gastro tým tady vsadil na klasiku, která má ale v jejich podání velmi blízko k fine dining. Nevěříte? Tak se přesvědčte. Rybí polévka s vaječným svitkem, kapr s limetkovou majonézou i vánoční cheesecake s jablky skořicí. To nezní moc obyčejně. A přesto, jakmile ochutnáte první sousto, okamžitě vás zaplaví myšlenky na sáňkování na kopci u babičky, Vánoce plné očekávání, období dětství. Zkrátka upřímné a nefalšované pocity štěstí.
„Při vymýšlení vánočního menu jsem se inspiroval především vánočními tradicemi a v prezentaci do toho vkládám trošku moderní gastronomie, aby to bylo nejen chutné, ale i hezké na pohled,” popisuje Lubomír Dolejš, šéfkuchař restaurace DEER.
Pro DEER je typická zvěřina. Vánoce si ale přece jen žádají trochu jiné pokrmy. Češi jsou všeobecně zvyklý na kapra a bramborový salát, který je hlavním „lákadlem” každé štědrovečerní večeře. A ty se také objevují na menu každé z restaurací. Jen v trochu oživené podobě.
„Do vánočního menu většinou zvěřinu nedávám, i když jsem nad tím také přemýšlel. Koneckonců, kdyby chtěl někdo i zvěřinu, může nakombinovat vánoční menu s Á la carte, kde je zvěřiny dost,” doplňuje Lubomír.
DEER: Tradice ochucená limetkovou majonézou v podání Lubomíra Dolejše

Vánoční menu v restauraci DEER otevírá houbový kuba s krůtí rolkou a kaštany, doplněný o dýňové pyré, sušenku a redukci z balzamikového octa To je kombinace, která v sobě spojuje vše, co dělá zimní kuchyni tak hřejivou. Pokračuje tradiční rybí polévkou se zeleninou, bylinkami a vaječným svitkem, která voní po svátcích už z dálky. Hlavní chod nabízí klasiku, bez níž si nikdo z nás Vánoce ani neumí představit. Tedy smažený kapr s bramborovým pyré, marinovanou zeleninou a překvapivě svěží limetkovou majonézou. A kdo nemá rád ryby, může zvolit vídeňský telecí řízek s tradičním bramborovým salátem. A sladká tečka? Cheesecake ze zkaramelizovaných pomerančů a badyánu, s čokoládovým krémem a perníkovým prachem.
Restaurant U Prince: Staročeský kapr a vánoční cheesecake na závěr
Restaurace U Prince letos vsadila na menu, které propojuje to nejlepší ze staročeské kuchyně s lehce moderním přístupem. A už první chod, tedy krémová rybí polévka s krutony, to dokazuje. Je poctivou interpretací klasiky, kterou známe z domova, ale U Prince má noblesu restaurace s nejvyššími standardy. Krémová textura, voňavé bylinky a jemně opečené krutony vytvářejí harmonii, která vás připraví na příchod hlavního chodu. Tím je smažený filet z třeboňského kapra s lehkým bramborovým salátem. Navenek křupavý, uvnitř vláčný a šťavnatý. Tým kuchařů tu tak vsadil na kouzlo rovnováhy. Na klasickou kombinaci, která nikdy nezklame, a přesto dokáže překvapit. Bramborový salát je ale lehčí, jemnější a víc o chutích než o majonéze. Závěr patří dezertu, který potěší nejen milovníky sladkého. Vánoční cheesecake s jablky a skořicí v sobě nese všechny vůně, které k Vánocům patří. Pečená jablka, máslo, vanilka, skořice. Jemná struktura a lehkost dezertu působí jako pomyslná tečka za večerem plným nostalgie. V kombinaci s výhledem na osvětlené náměstí má navíc celé menu až pohádkový rozměr. A připomíná, že v jednoduchosti je skutečně síla.
Terasa U Prince: Chutě dětství servírované na střeše Prahy
Kdo touží po unikátním vánočním zážitku, který bere dech, měl by letos zamířit na Terasu U Prince. Tato restaurace je synonymem výjimečných okamžiků. A letošní Vánoce nebudou výjimkou. Menu zde navazuje na tradici sesterského podniku restaurace U Prince, ale servíruje ji v prostředí, které by klidně mohlo být i kulisou k vánočnímu filmu. Opět se tedy začíná staročeskou krémovou rybí polévkou s krutony. Dokonale hřejivou, voňavou a tak akorát hustou. Následuje smažený filet z třeboňského kapra s bramborovým salátem, který obzvláště v této výšce chutná jako u babičky. Dezert v podobě vánočního cheesecaku s jablky a skořicí uzavírá celé menu s lehkostí a šarmem. Při každém soustu se mísí vůně jablek, máslového korpusu a hřejivé skořice, zatímco všude kolem vás se třpytí světla pražských trhů i vánoční strom na Staroměstském náměstí. Ideální tečka za večerem, který propojuje gastronomii, atmosféru a čas strávený s vašimi nejbližšími.
